Befimmo verwelkomt de Vlaamse overheid als nieuwe huurder in ZIN
Befimmo, een toonaangevende speler in de vastgoedsector, verwelkomt de Vlaamse overheid als nieuwe huurder in ZIN, een toonbeeld van circulaire architectuur en innovatie in Brussel. Het is een belangrijke stap in de voltooiing van ZIN en in de transformatie van BX Nord, voorheen de Brusselse Noordwijk genaamd.
De samenwerking loopt voor een vaste termijn van 18 jaar en is het sluitstuk van de vastgoedstrategie van de Vlaamse overheid om de administratie in BX Nord te concentreren in drie gebouwen. De Vlaamse overheid zal ongeveer 75.000 m² van ZIN in gebruik nemen, een ruimte die plaats biedt aan zo’n 4.800 medewerkers. Als naam voor hun kantoor kozen de medewerkers van de Vlaamse overheid voor het ‘Marie-Elisabeth Belpairegebouw’, naar de Vlaamse schrijfster die zich inzette voor degelijke meisjesopleidingen in Vlaanderen.
Een multifunctioneel en inspirerend leefkader
De komst van de Vlaamse overheid in ZIN markeert de start van de afrondingsfase van dit indrukwekkende project. In de toekomst zullen ook appartementen, kantoren, een hotel van ‘The Standard’ groep en verschillende handelszaken deel uitmaken van dit multifunctionele complex. Wonen, werken en leven worden ondergebracht in één gebouw. Deze ontwikkeling draagt bij aan de transformatie van BX Nord en maakt deel uit van het Up4North-initiatief, waarvan Befimmo medeoprichter is. Doel van dit project? De wijk rond het station van Brussel-Noord nieuw leven inblazen.
ZIN is een voorbeeld van hoe Befimmo zich inzet om duurzame en dynamische stadsomgevingen te creëren. Met een publiek toegankelijke serre en een adembenemend dakterras wordt ZIN niet alleen een werk-, woon- en verblijfsplek, maar ook een heuse ontmoetingsplek.
Strategische keuze voor ZIN
ZIN, een staaltje circulaire architectuur in Brussel, is ontstaan uit de transformatie van twee torens van het voormalige WTC-complex. Geïnspireerd door de strenge eisen van de Vlaamse overheid zette Befimmo alle aannemers ertoe aan om het Cradle to Cradle Certified®-certificaat te behalen. Dit certificaat garandeert niet alleen dat alle bouwmaterialen gerecycleerd en recycleerbaar zijn, maar ook dat ze veilig en gezond zijn, en tot stand zijn gekomen met behulp van hernieuwbare energie, duurzaam waterbeheer en in sociaal rechtvaardige arbeidsomstandigheden.
Op die manier biedt Befimmo een innovatieve werkomgeving aan die volledig in lijn ligt met de duurzaamheidsdoelstellingen van de Vlaamse overheid. Voorbeelden hiervan zijn onder meer een koude-warmteopslagsysteem, waarbij warmte en koude onttrokken worden uit de grond, zonnepanelen op het dak, de serre en de gevels en het hergebruik van regen- en drainagewater. Bovendien is het hele gebouw voor warmte- en koudeproductie uitgerust met een gemeenschappelijke ‘energiecentrale’ die toelaat energie uit te wisselen tussen de verschillende gebruikers van het gebouw. Zij kunnen er gebruik van maken wanneer de Vlaamse overheid een overschot heeft en omgekeerd.
Een groen gebouw
Om bij te dragen aan de vergroening van de stadswijk werd een vernieuwend groenconcept ontwikkeld. Vier verschillende groenzones, zowel aan de binnen- als buitenkant van het gebouw, stimuleren de lokale biodiversiteit en verkleinen het hitte-eilandeffect op de stad. Dit met meer dan 10.000 planten, bomen en struiken verspreid over de verschillende verdiepingen, de gemeenschappelijke ruimtes, de gevels, het dakterras en in de openbare serre. Zo toont Befimmo dat ook gebouwen kunnen bijdragen tot duurzamere steden en een verbetering van het stedelijk welzijn.
Ontwikkelingsmijlpalen voor 2024-2025
In de zomer van 2024 rondt Befimmo de bouw van de appartementen, de winkels, de publieke serre en het kantorencomplex ZEN verder af. In de herfst van 2024 staat de voltooiing van de eerste fase van hotel ‘The Standard’ op het programma. De officiële opening van dit hotel is voorzien begin 2025.
Ten slotte bedankt Befimmo graag Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid, de algemene aannemer Open Minds (CFE, VMA, Van Laere en BPC Group), de architecten van Jaspers-Eyers, 51N4E en l’AUC, en alle andere leveranciers wiens vakmanschap en passie voor innovatie hebben bijgedragen tot de totstandkoming van ZIN. Zo creëerden zij samen een perfect voorbeeld van de integratie van moderne technologieën en design in het stedelijk landschap.