Silversquare opent zevende coworkingspot in volle coronacrisis
Ambitie om netwerk uit te bouwen in België en Luxemburg. Na Bailli nog twee strategische locaties in Brussel en dan zijn Antwerpen en Luik aan de beurt.
Silversquare, de Belgische coworkingpionier, blijft uitbreiden ondanks de coronacrisis. De opening van de zevende locatie op de Louizalaan in Brussel deze week, is maar een voorsmaakje van de ambitieuze plannen van de Brusselaars. Binnenkort openen ze nog twee andere locaties in Brussel, en dan is het tijd om uit te breiden naar de rest van het land: Antwerpen en Luik staan als volgende steden gepland. “We hebben de ambitie om binnen enkele jaren een sterk netwerk te hebben in heel België”, zegt Axel Kuborn, een van de twee oprichters van Silversquare. “We blijven investeren in nieuwe locaties omdat er vraag naar is. Coworking zit enorm in de lift sinds 2015, met in 2019 een stijging in het aantal coworkinglocaties van 19% t.o.v. 2018 en die tendens zal zich zeker voortzetten. Er is nog meer nood aan flexibiliteit en een bredere waaier aan kantooroplossingen”.
Ambitieuze groeiplannen
Silversquare werd in 2008 opgericht door Alexandre Ponchon en Axel Kuborn. Met hun eerste locatie op de Louizalaan waren zij echte pioniers. Vandaag telt Silversquare zeven locaties in Brussel, Zaventem en Luxemburg, met een totale oppervlakte van 27.000 m² of ongeveer vier voetbalvelden. Daar stopt het allerminst. De ambitie is om binnen enkele jaren een uitgebreid netwerk van coworkinglocaties te hebben, verspreid over België en Luxemburg. In eerste instantie wordt Brussel verder uitgebouwd aan het noord- en centraalstation, dan volgen Antwerpen en Luik.
Met Befimmo als partner en ‘believer’ in het ‘hybride model’, heeft Silversquare voldoende middelen om de toekomst van werk verder vorm te geven. “De evolutie in onze manier van werken en leven zal alleen nog maar versnellen door de coronacrisis. Naar schatting zal 50% van de beroepsbevolking in de toekomst gebruik maken van een ecosysteem aan werkplekken. Er zal een evenwicht gevonden worden tussen werken van thuis, van op kantoor en op andere plekken zoals coworking spaces. Befimmo zal dit hybride model samen met Silversquare over heel België en het Groothertogdom Luxemburg verder uitbouwen om zo aan de noden van de toekomstige gebruikers te beantwoorden”, zegt Benoît De Blieck, CEO van Befimmo.
Werken in unieke interieurs
Silversquare Bailli is de nieuwste verwezenlijking van Silversquare. De coworkinglocatie telt vier verdiepingen in een monumentaal, brutalistisch gebouw mét binnentuin van 500 m². Silversquare werkt voor elke nieuwe spot samen met artiesten die carte blanche krijgen om een stukje van hun leefwereld bij Silversquare binnen te brengen. Bailli werd door het Brusselse designcollectief Studio KRSJT ontworpen: elke etage verdiept zich in een ander natuurelement zoals aarde, vuur of water, waardoor je steeds in een andere sfeer terecht komt. Een coworkingspot is méér dan bureau’s alleen. Alexandre Ponchon, een van de twee oprichters van Silversquare: “We bekijken elke plek als een OASE, een Office as A ServicE. Coworkers kunnen hier rekenen op een ruim aanbod aan extra diensten zoals een receptie, privékantoren, vergaderzalen, ruimtes voor evenementen en conferenties, yoga & nap rooms en zelfs douches. Doe daar de 350 community events per jaar en de 2000 bedrijven bij die lid zijn en je merkt duidelijk dat de coworkinglocaties van Silversquare échte ecosystemen zijn”.
De ‘nieuwe’ nieuwe manier van werken
Telewerk is een blijver. Maar telewerk alleen niet. We zijn sociale dieren. Coworking speelt hier een cruciale rol. Bedrijven met grote bureau’s zullen nog altijd een uithangbord hebben, maar de flexibiliteit ligt meer en meer bij de werknemers die zich in coworkinglocaties of op andere plekken zullen vestigen. ”Door de dematerialisering en digitalisering van werk is het concept van één gecentraliseerde werkplek achterhaald. Met ons allen naar één plek gaan op hetzelfde moment heeft geen zin meer. Daarom dat coworking een ideale aanvulling wordt: dichtbij huis werken in een inspirerende omgeving met professionele tools én omringd door anderen”, zegt Alexandre Ponchon.
Ook voor freelancers is het nieuwe werken een absolute plus; door de hardware én de software. Met de hardware wordt de unieke locatie, de technische en technologische voorzieningen bedoeld, terwijl de software veel meer over de kruisbestuiving en innovatie gaat tussen leden in coworkings onderling. “Zo zien we bijvoorbeeld dat sommige start-ups hier al snel scale-ups worden omdat ze binnen het netwerk gemakkelijk klanten en partners kunnen vinden. We hebben hier ondernemingen die 40% van hun omzet enkel en alleen te danken hebben aan leden binnen de coworkingomgeving”, stelt Axel Kuborn. Minder fysieke, menselijke en tijdsgebonden silo’s, meer innovatie. Silversquare zet de toon de komende jaren.