Een bouwwerf in dialoog met zijn omgeving dankzij kunst: Deel 2

15 april 2019
Na Arnaud Kool is het de beurt aan kunstenares Céleste Gangolphe om een monumentaal kunstwerk uit te voeren op de Quatuor-site, in het hart van de Brusselse Noordwijk

Voor het tweede luik van de artistieke voorafbeelding van het Quatuor-project, gaf Befimmo carte blanche aan de kunstenares Céleste Gangolphe. Zij zal dus de omheining rond de bouwwerf van het toekomstige gebouw aankleden. Het nieuwe initiatief nodigt uit tot ontmoetingen en uitwisselingen aan de hand van een monumentaal kunstwerk in het hart van een stad en van een wijk in volle evolutie. Het publiek kan nog tot september 2019 een kijkje gaan nemen. 

Tijdens deze periode geeft de kunstenares een kleurige, poëtische en symbolische kijk op de toekomst van de wijk. “Ik wil vooral de nadruk leggen op het belang van harmonieus samenleven, tussen mensen en hun omgeving in de stad”, stelt Céleste Gangolphe. “Zo wil ik onder meer de voorbijgangers doen reizen naar de grensovergang tussen droom en werkelijkheid, in het gezelschap van inspirerende reuzen die de omheining zullen innemen.”  

De installaties rond de werf zullen in fases aangebracht worden. Zo zullen er onder andere een aantal muurschilderingen komen op de zijkanten van de omheining aan de Albert II-laan, de Antwerpsesteenweg en de Boudewijnlaan.  

Céleste Gangolphe: een kunstenares met veel facetten

Haar eerste beroepservaring deed Céleste Gangolphe op in Parijs, bij de krant L’Express en bij Publicis. Nu woont ze in Brussel, waar ze zich specialiseerde in tekenen, schilderen en muurschilderingen. Ze schakelt tussen verschillende grafische stijlen. Zo kan ze haar composities aanpassen aan de specifieke kenmerken van talrijke projecten. Meestal tekent ze - soms androgyne - reuzen uit, in zachte en inspirerende houdingen. Céleste heeft een grote passie voor motieven. Ze gaat aan de slag met allerlei texturen en materialen om zo bedrukte stoffen, behangpapier of mozaïektegels te verwerken in haar realisaties.

Een artistiek initiatief dat gewaardeerd wordt door de wijk

Het initiatief werd opgezet in september 2018, met een eerste ‘carte blanche’ aan de kunstenaar Arnaud Kool. Het sprak de buurtbewoners meteen aan. Dit maakte dialoog mogelijk met de omwonenden en deed de wijk tegelijk aantrekkelijker ogen. 

“De vele positieve feedback die onze teams en ook de kunstenaar zelf ontvingen, sterken ons meer dan ooit in onze ambitie om onze projecten duurzaam in te passen in de steden en wijken waar ze staan, van bij de start van de bouwwerken”, stelt Caroline Kerremans, Head of IR & Communication bij Befimmo.

“Carte blanche” met steun van Befimmo 

Befimmo, een speler die zich volop inzet om de Noordwijk weer te doen opleven en voortdurend te doen evolueren, onder meer via de vereniging UP4NORTH, is initiatiefnemer van dit artistiek project.

In het kader van haar project voor de bouw van het Quatuor-gebouw, geeft Befimmo vier kunstenaars uit diverse disciplines een ‘carte blanche’, om een kunstwerk uit te voeren op de omheining van haar werf.  

De omheining aan de Boudewijn-as is meer dan 120 meter lang en zal er twee jaar staan. Dit is een uitzonderlijke kans om via artistieke projecten een positieve dialoog met de wijk aan te knopen. Het werk van Céleste Gangolphe volgt op het werk dat de kunstenaar Arnaud Kool aanbracht en wordt zes maanden aan de stad aangeboden, om dan plaats te maken voor het werk van een nieuwe kunstenaar.

Bekijk de video teaser hier: