Science-based targets (SBT) van Befimmo gevalideerd

4 juli 2022

Na een grondig onderzoek van de koolstofvoetafdruk1 van Befimmo en de integratie van al haar dochterondernemingen volgens het GHG Protocol werden de Science Based Targets (SBT) van de Vennootschap gevalideerd. Door middel van die doelstellingen engageert het bedrijf zich om de absolute CO2e-uitstoot van de scopes 1 en 2 tegen 2030 met 50% te verminderen ten opzichte van het basisjaar 2018. Daarmee voegt Befimmo zich bij de andere Belgische ondernemingen die hun doelstellingen al lieten valideren door het SBTi.

In het Klimaatakkoord van Parijs en het recente zesde evaluatieverslag van het IPCC wordt benadrukt dat de opwarming van de aarde moet worden beperkt tot ruim onder 2, bij voorkeur 1,5°C, in vergelijking met het pre-industriële niveau. De exploitatie en de bouw van gebouwen zijn goed voor zowat 40% (resp. 28% en 11%) van de wereldwijde energiegebonden CO2e-uitstoot. Voor Befimmo is het dus van essentieel belang dat de hele vastgoedsector bijdraagt tot de beperking van de klimaatverandering en daarvoor sterke en ambitieuze doelstellingen vooropstelt.

EEN ERKENDE METHODE

Het Science Based Targets initiative (SBTi) werd opgericht door verschillende niet-gouvernementele organisaties en wil bedrijven aanmoedigen om koolstofarm te werk te gaan volgens zogenaamde Science Based Targets. Het SBTi gaat daarbij uit van wetenschappelijk gegronde methodes en promoot het gebruik van die SBT's door bedrijven.

De uitstoot van bedrijven wordt ingedeeld in 3 verschillende categorieën, oftewel ”scopes”, die duidelijk staan beschreven in het GHG Protocol:

  • • Scope 1: directe uitstoot van bronnen die eigendom zijn van of beheerd worden door de organisatie (bv. het verbruik van fossiele brandstoffen voor de verwarming van de door Befimmo beheerde gebouwen).
  • • Scope 2: indirecte uitstoot door de productie van gekochte elektriciteit, stoom, verwarming en koeling die door de organisatie worden verbruikt.
  • • Scope 3: alle andere indirecte uitstoot die plaatsvindt in de waardeketen van een bedrijf (in het geval van Befimmo gaat het bijvoorbeeld om uitstoot van werven evenals van bouw- en renovatieprojecten).

 

AMBITIEUZE DOELSTELLINGEN

Scope 1 & 2
Befimmo volgde de aanbevelingen van het SBTi en legde zichzelf de doelstelling op om zijn absolute CO2e-uitstoot verbonden aan scope 1 en 2 tegen 2030 met 50% te verlagen in vergelijking met referentiejaar 2018.

Scope 3
Volgens de Science Based Targets wordt Befimmo beschouwd als een kleine onderneming (minder dan 500 werknemers), waardoor ze niet verplicht is om doelstellingen vast te leggen voor het verlagen van de CO2e-uitstoot voor scope 3. Aangezien een groot deel van de totale uitstoot van Befimmo echter wel onder scope 3 valt, verplicht het bedrijf zich er wel toe om tot 2030 jaarlijks twee derde van zijn uitstoot van scope 3 met 2,5% te verlagen (ten opzichte van het referentiejaar 2018) in overeenstemming met de aanbevelingen van het SBTi voor het scenario van 1,5 °C.

Befimmo is zich ervan bewust dat een groot deel van haar uitstoot samenhangt met de (her)ontwikkelingsprojecten die ze lanceert. De Vennootschap voert dus systematisch levenscyclusanalyses van haar projecten uit en gebruikt de resultaten daarvan om de koolstofimpact op de hele levenscyclus van de gebouwen die ze op de markt brengt, zoveel mogelijk te beperken.

De validatie van de SBT-doelstellingen van Befimmo door het SBTi is opnieuw een mooie erkenning van het engagement en het werk van al onze teams in de dagelijkse praktijk. Het is een extra stap in de richting van het ultieme doel, namelijk koolstofneutraliteit in 2050, en het ondersteunt ons in onze ambitie om uiterst performante en flexibele gebouwen te creëren die gericht zijn op de gebruiker. - Jean-Philip Vroninks, CEO van Befimmo.

De erkenning van de SBT-doelstellingen door het SBTi kadert in de globale ESG-strategie van Befimmo, die nog tal van andere initiatieven omvat. Meer informatie over die initiatieven is terug te vinden in het ESG report.

 

1. Onder begeleiding van adviesbureau Climact