Het is de hoogste tijd om weer naar kantoor te gaan

9 juni 2021
Deze keer is het zover! Na maanden van verplicht telewerken staat de Belgische overheid werknemers toe om terug te keren naar kantoor en hun collega's opnieuw in levende lijve te zien. De terugkeer zal geleidelijk verlopen. Vanaf 9 juni mogen werknemers één dag per week naar kantoor; vanaf 1 juli is telewerken niet langer verplicht, maar het blijft nog wel aanbevolen. Voeg daarbij de zeer snelle vooruitgang van de vaccinatie, en we mogen stilaan hopen op een echte hervatting van het kantoorleven in de loop van de zomer.

Laten we eerlijk zijn: het wordt hoog tijd dat er een einde komt aan de eindeloze periode van thuiswerken. Uiteraard waren de IT-oplossingen een zegen voor veel bedrijven en werknemers: ze konden hun activiteiten voortzetten en hun klanten van thuis uit bedienen. We moeten echter vaststellen dat verplicht thuiswerken niet alleen positieve gevolgen heeft gehad: uit een recente enquête van Balencio blijkt dat 34% van de bevraagde werknemers momenteel burn-outsymptomen heeft.

Het is duidelijk dat telewerken ook na de coronacrisis erg populair zal blijven. Veel werknemers hebben deze manier van werken voorgoed omarmd: ze biedt immers een betere balans tussen werk en privéleven en vermindert reistijden aanzienlijk. Maar het verplichte thuiswerk heeft geenszins de doodsteek gegeven aan het kantoorleven. Integendeel: de lockdown van de voorbije maanden heeft duidelijk gemaakt dat werkplekken essentiële leefruimten zijn die onze geestelijke gezondheid bevorderen.

Ver van kantoor zijn we minder creatief en innoverend

Mensen hebben sociale interactie nodig om te leven. Vandaar de drang om opnieuw naar concerten te gaan of af te spreken op restaurant. Daarom is het ook essentieel dat we tijd doorbrengen met onze collega's op kantoor, ook al is het maar een paar dagen per week. Talrijke studies wijzen uit dat dagenlang alleen aan de computer zitten, Zoom- of Teamsvergaderingen aaneenrijgend, veel werknemers eenzaam, angstig en zelfs depressief heeft gemaakt door het gebrek aan sociaal contact. We zien ook een toename van concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Volgens Balencio is de emotionele lusteloosheid onder werknemers in een jaar tijd verdubbeld, van 18,3% in 2020 naar 40,7% in 2021. 

Op lange termijn kan dit gevolgen hebben voor de productiviteit: heel wat experts stellen een vorm van onthechting, verminderde motivatie en geringere tevredenheid vast bij een toenemend aantal werknemers. Jongere werknemers lijken het moeilijker te hebben om hun werk op afstand goed te regelen. In veel gevallen hebben ze de ‘onboarding’-fase gemist toen ze bij het bedrijf kwamen werken. Jonge werkkrachten die al meer dan zes maanden aan het werk zijn, maar die hun directe collega's nog niet in het echt hebben ontmoet, zijn al lang geen uitzondering meer ... Met alle denkbare directe gevolgen van dien voor hun integratie en opleiding. 
Vergeten we ook niet de impact van het opgelegde telewerk op creativiteit en innovatie. Vaak zijn het spontane gesprekken bij de koffieautomaat of toevallige ontmoetingen in de gang die aan de basis liggen van de meest veelbelovende projecten – dat weten we allemaal. Zulke interacties zijn natuurlijk onmogelijk na te bootsen als iedereen thuis werkt. De kantoren van vandaag zijn net ontworpen om dergelijke uitwisselingen en opborrelende ideeën te stimuleren.

Gezelligere werkomgevingen die de aanzet geven om samen te werken

Om al die redenen is het erg goed nieuws dat we weer naar kantoor mogen. Het kantoor van morgen ziet er natuurlijk heel anders uit dan we gewend waren. Sinds enkele jaren evolueren we naar een hybride werkwereld waarin werknemers hun tijd verdelen tussen kantoordagen en telewerkdagen. Die trend zal zich alleen maar sneller doorzetten. Teams hebben behoefte aan gezellige plekken waar je prettig kunt samenwerken, met vergaderruimten, gedeelde werkplekken en ontspanningsfaciliteiten. Zo vindt iedereen zijn plek in een omgeving die het welbevinden en de motivatie, en dus ook de creativiteit en de productiviteit verhoogt. 

Bij Befimmo en Silversquare evolueren we al jaren in de richting van zo’n hybride werkwereld. Wij zijn ervan overtuigd dat het aanbieden van efficiënte tools voor thuiswerk, naast uitnodigende, stimulerende en duurzame kantoorruimten, steeds meer zal doorwegen als differentiërende factor voor bedrijven. Door in te zetten op dit soort werkplekken zullen werkgevers de beste talenten kunnen aantrekken en behouden. We hopen ook dat het welbevinden en het werkplezier opnieuw een boost zal krijgen in dit soort werkomgeving. De Amerikanen, die enkele maanden voorsprong hebben met hun massale vaccinaties, hebben dat goed begrepen: in de Verenigde Staten is de vraag naar kantoorruimte sinds januari met bijna 118% gestegen, zo blijkt uit een studie van VTS. Ook in Brussel is de take-up van kantoren in het eerste kwartaal van 2021 met 54% gestegen ten opzichte van het jaar voordien, tot 113.600 m².

Maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt een ander belangrijk element dat de vraag naar kantoren in de komende jaren zal stimuleren. In het kielzog van de Europese ‘Green Deal’, die tot doel heeft de EU tegen 2050 koolstofneutraal te maken, beginnen grote bedrijven de voetafdruk van hun kantoren aanzienlijk te verkleinen. BNP Paribas Fortis, AXA, Beobank en Total verhuizen of zijn onlangs verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor met uitstekende ecologische eigenschappen. Andere, zoals ING, hebben soortgelijke plannen. De portefeuille van geplande transacties voor de rest van het jaar (Proximus, Nagelmackers, Keytrade, en vele anderen) is grotendeels ingegeven door de wens om te kiezen voor innovatieve werkruimten in groene gebouwen die bereikbaar zijn met metro en trein.

Het is dus heel duidelijk: het kantoor is niet dood. Ook na de coronacrisis blijft het een essentiële rol vervullen in de ontwikkeling van instellingen, bedrijven, ondernemers en hun teams. 

 

Bronnen: L'EchoVTS, JLL