Befimmo verwelkomt Habyt in ZIN

23 mei 2024
De Berlijnse speler Habyt zal het residentiële deel van Befimmo's megacomplex ZIN in de Brusselse Noordwijk uitbaten. Het zijn de eerste woningen in een kantoorwoestijn die voor een grote transformatie staat

ZIN, het kroonjuweel van de Belgische vastgoedspeler Befimmo in de Brusselse Noordwijk, zit bijna volledig vol. Befimmo heeft een deal gesloten met de Berlijnse groep Habyt voor de verhuur van het residentiële deel van het complex. Dat meldt Befimmo in een persbericht.

ZIN is de nieuwe naam van de vroegere torens WTC 1 en 2, die Befimmo volledig renoveerde. In de verketterde kantoorwoestijn aan het Noordstation is ZIN het eerste van vele nieuwe 'gemengde' projecten, die bureaus met woningen vermengen.

Het residentiële deel van ZIN omvat 111 units, van studio's tot driekamerappartementen. Op drie verdiepingen zijn er telkens 6 coliving-units. Voor de uitbating zocht Befimmo een externe partner. Habyt zal de volledige ruimte huren, inrichten en doorverhuren aan particulieren.

Habyt is een van de grootste Europese spelers op de groeiende markt van gemeenschappelijk wonen. Het Berlijnse bedrijf, opgericht in 2017, beheert naar eigen zeggen ruim 30.000 units in 50 Europese en Noord-Amerikaanse steden. Met ZIN wordt Habyt voor het eerst in België actief. 'Dit emblematische merk past perfect in onze visie rond ZIN en zal de heropleving van de Brusselse Noordwijk accentueren', stelt Befimmo-CEO Jean-Philip Vroninks.

Hippe hotelketen

Het overgrote deel van ZIN bestaat uit kantoorruimte, waarin de Vlaamse overheid haar ambtenaren zal huisvesten. Daarnaast opent de hippe hotelketen The Standard een vestiging in het complex. Befimmo zoekt alleen nog een huurder voor drie winkelpanden op de gelijkvloerse verdieping.

Door de stijgende bouwkosten is de kostprijs van het bijzondere complex de voorbije jaren fors opgelopen. Volgens het laatst beschikbare jaarverslag was Befimmo's investering in 2022 opgelopen tot 465 miljoen euro, ruim de helft meer dan de eerste schatting. Verschillende dochters van de beursgenoteerde hoofdaannemer CFE boekten vorig jaar miljoenenverliezen op het project, meldde CFE in de marge van de jaarresultaten.

Befimmo wilde aanvankelijk tegen 2024 een investeerder vinden voor 25 à 75 procent van ZIN. Maar gezien de stilgevallen vastgoedmarkt is dat weinig waarschijnlijk. Volgens CEO Vroninks is Befimmo vandaag 'totaal niet bezig' met een verkoop. Befimmo verliet begin vorig jaar de Brusselse beurs na een succesvol overnamebod door de rijke Canadese investeerder Brookfield. Eind vorig jaar kreeg het vastgoedbedrijf een enorme herfinanciering van 1,5 miljard euro schulden rond. Voor ZIN sloot Befimmo toen een aparte lening van 290 miljoen euro af bij de Duitse vastgoedbank Aareal. Dat geeft het bedrijf nog jaren financiële ademruimte.

 

Bron van het artikel: De Tijd - journalist : Lukas Vanacker